Applaus & gejoel

In de blogosfeer gebeuren nog steeds onvoorspelbare dingen en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. In een tijd dat er steeds luider wordt geroepen dat het einde van de blogcultuur nadert, is het geruststellend dat er steeds meer boeiende blogs opduiken. Ook de biblioblogosfeer is springlevend. Wie had ooit durven vermoeden dat stille en introverte lui als bibliothecarissen en archivarissen zich zo luidruchtig gingen roeren in de sociale media? Zowat elke zichzelf respecterende bibliotheek uit onze lage landen is ondertussen met een blog begonnen. Maar ook meer persoonlijk georiënteerde biblioblogs vermenigvuldigen zich als konijnen op een lentefrisse dag. 

In de Angelsaksische cultuur zijn deze blogs al goed ingeburgerd met ‘Tame The Web’ van Michael Stephens als bekendste voorbeeld. Het aanbod is groot, van techno blogs als iLibrarian, info-fetishist en theoretical Librarian tot meer luidruchtige collega’s als The Unquiet Librarian en het provocerende The Society for Librarians Who Say Motherfucker. Dichter bij huis is Dennie Heye een bibliothecaris die geen blad voor de mond neemt. In zijn ‘Obnoxious Librarian from Hades’ neemt hij op geheel ironische wijze de bibliotheeksector, de gebruikers en vooral de bureaucratie te grazen. 

De interessantste ontdekkingen doe je vaak per toeval. Zo stuitte ik onlangs op ‘Sfcdt’s posterous’. Dit is de eigenzinnige biblioblog van Johan Velter, bibliotheekmedewerker en uitgever in Gent. De afkorting ‘sfcdt’ staat voor ‘se foutre complètement de tout’ en dat is wat deze kritische geest ook doet. In zijn reeks ‘23 dingen over de teleurgang van de openbare bibliotheek’ maakt hij brandhout van een aantal vakbladen. Zo beschouwt hij ‘Collectie’ eerder als een propagandablad dan een vakblad. ‘Bibliotheekblad’ is dan weer onderhevig aan “radeloosheid die onder substantieven, jubelkreten en uitroeptekens verborgen wordt”. Het Vlaamse bibliotheektijdschrift ‘Meta’ krijgt eveneens een veeg uit de pan wegens een overaanbod aan technische artikels en jubelverhalen die de werkelijkheid bedekken. 

Ook ‘Leeswolf’, het boekenblad waar ik al sinds jaar en dag recensies voor schrijf, krijgt een onvoldoende. Hier is de kritiek dat ze falen in hun missie als recensietijdschrift door enkel positieve recensies te publiceren. Wie beweert dat je voor verdieping en kritische berichtgeving enkel bij printmedia aan je trekken kan komen, moet dringend deze compromisloze blog lezen. Maar zoals Henry Miller ooit liet optekenen, betekent eerlijke kritiek niets. Er is niks mis met tijdschriften of blogs die lekker leesbare artikelen brengen die een goed gevoel geven. Wat de lezer wil is ongebreidelde passie, vuur en jubelverhalen natuurlijk. Dat is wat de bibliotheekwereld vooruit stuwt.
Column in de reeks Kladschrift van een museumbibliothecaris (Jjaargang 4, aflevering 24). Oorspronkelijk geschreven in opdracht van Digitale Bibliotheek, een  uitgave van Essentials.