Blogs en internetfora voortaan ook drukpers

Een golf van opluchting ging door de Belgische blogosfeer na twee recente arresten van Het Hof van Cassatie. Internetmedia, weblogs en websites zijn voortaan ook ‘drukpers’. Daarmee werden de bepalingen uit de Belgische Grondwet die nog uit de negentiende eeuw dateerden in verband met de vrijheid van drukpers eindelijk geactualiseerd. Strafbare meningsuitingen op websites of weblogs kunnen daardoor enkel nog vervolgd en bestraft worden voor het hof van Assisen. Dat betekent dat internetmedia nu dezelfde grondwettelijke waarborgen krijgen als de klassieke drukpers. Dat onderscheid was trouwens heel artificieel geworden, denk maar aan alle artikels die oorspronkelijk in de traditionele media verschijnen en nadien op een blog of forum gepost worden.

In De Juristenkrant 2012/246 duidt Dirk Voorhoof het belang van deze arresten. De Gentse professor auteurs- en mediarecht wijst er ook nog op dat de toepassing van het begrip drukpersmisdrijf op online-media, blogs en internetfora impliceert dat personen die uitingen op het internet posten die als laster, eerroof en beledigingen worden ervaren geen strafvervolging hoeven te vrezen. Individuele webloggers die zich weinig bekommeren om de journalistieke beroepsethiek zijn met andere woorden min of meer veilig.

"Benadeelden van onbetamelijke journalistiek kunnen met een klacht terecht bij de Raad voor de Journalistiek, maar de Raad staat zwak om de journalistieke beroepsethiek ook ruimer te stimuleren en bewaken", aldus Dirk Voorhoof. Op termijn zullen er dus ongetwijfeld andere procedures gezocht worden om de rechtsbescherming tegen onbetamelijke, kwetsende, lasterlijke of privacy-schendende uitingen in de media of blogosfeer te garanderen.