Boekman 90 is een themanummer gewijd aan de relatie tussen kunst en natuur. Beiden verhogen het individueel en maatschappelijk welzijn en juist in een tijd van crisis en doemdenken groeit het verlangen daarnaar. Maar de bezuinigingen treffen bij uitstek deze sectoren. De subsidiëring staat ter discussie. Naast cultuur voor de elite zou er ook sprake zijn van natuur voor de elite. De natuursector en cultuursector kunnen dan ook van elkaar leren en de handen ineenslaan. In een periode van economische crisis draait het om de logica van de markt en
survival of the fittest. Als tegenhanger daarvan vertegenwoordigt de aandacht voor cultuur en natuur meer kwetsbare waarden, zoals welzijn, welbevinden en een meer duurzame toekomst.
Duurzaamheid is geen modieuze trend maar noodzakelijk voor het oplossen van de wereldwijde problemen. Dat besef groeit ook binnen de cultuursector. Hoe duurzaam is het digitale boek? Meer elektronisch lezen beteken dat er minder bomen gekapt worden. Maar is het echt zo simpel? Moet de milieubewuste lezer overstappen op een e-reader? Corina Koolen pleit vooral voor het gezond verstand van de lezer en ik sluit mij daar graag bij aan. Alleen de vijfde tip is - zoals Koolen zelf aangeeft - uiterst controversieel en ondoenbaar voor veellezers.
Tips voor duurzaam lezen
1. Koop zo min mogelijk nieuwe gedrukte boeken, leen bij de
bibliotheek of koop tweedehands.
2. Koop alleen een e- reader als het de aankoop van veel papier vervangt.
3. Vervang zoveel mogelijk het kopen van papier door lezen vanop het apparaat.
4. Koop alleen een nieuw apparaat als dat noodzakelijk is, laat je niet leiden door de nieuwste hypes.
5. Laat
ongebruikte boeken niet in de boekenkast staan, maar verkoop ze of geef ze weg.
Corina Koolen: Hoe duurzaam is het digitale boek? Moet de lezer overstappen op de e-reader, of blijft papier de verstandigste keuze? Verschenen in Boekman 90|Kunst en natuur, voorjaar 2012.