Zoeken.bibliotheek.be krijgt nieuw jasje

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Vandaag wordt de nieuwe versie van het Vlaamse zoekplatform zoeken.bibliotheek.be gelanceerd.  Dat maakte Bibnet bekend. Zo werden er een aantal belangrijke functies geïmplementeerd. Nieuw zijn de rechtstreekse links naar e-books van Google Books en DBNL. Ook kan je doorklikken naar Digileen, Spotify en iTunes. In de resultatenpagina krijg je eveneens doorkijkjes naar UITinVlaanderen, Last.fm en de persmappen van Mediargus en Librarything. Ook de sociale media worden geïntegreerd met de mogelijkheid tot delen op Facebook en Twitter. De catalogus zal meer nog dan vroeger gericht zijn op een rijkere ervaring voor de bezoeker. Zo krijgt elk item een eigen etalage.  Een resultaat geeft onder meer covers, recensies, flapteksten en informatie over de auteur weer. De boekenrecensies zijn zoals voorheen afkomstig van Vlabin-VBC

De mogelijkheden van de AquaBrowser® technologie, ontwikkeld door het Nederlandse Serials Solutions Medialab, worden op die manier verder uitgediept en verfijnd. Ik schreef vorig jaar al een artikel over Cabriologie of de kunst van het verrijkt zoeken. De COB van Brugge maakte toen als een van de eerste Vlaamse bibliotheken gebruik van een verrijkte ABL-bibliotheekcatalogus, waarbij de gebruiker naast bibliografische records ook lokale en culturele informatie vindt.

Deze update van Zoeken.bibliotheek.be moet er nu voor zorgen dat de geïntegreerde ontsluiting in combinatie met een open web 2.0. - aanpak verder uitgerold zal worden naar alle bibliotheken aangesloten bij een Provinciaal Bibliotheeksysteem. Bibliotheken uit Limburg en de VGC zullen deze catalogus dit najaar kunnen gebruiken. De andere provincies, die reeds met de vorige versie werken, volgen in 2013. Als de Vlaamse bibliotheken de boot naar de digitale wereld missen zal het alvast niet aan deze innovatieve en verrijkte catalogus liggen.