Sun Records

Ik heb tijdens de kerstvakantie weer vaak naar muziek van Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins geluisterd. Rockabilly die de tand des tijds moeiteloos weet te doorstaan. In het boek 'Good Rockin' Tonight: Sun Records and the Birth of Rock 'n' Roll' schetst Colin Escott de achtergrond van Sun Records, het legendarische platenlabel van Sam Phillips. Deze radiotechnicus liet aanvankelijk plaatselijke bluesartiesten zoals BB King, Howlin 'Wolf, en Junior Parker opnemen. In chronologische volgorde neemt Escott neemt de lezer mee door de hele geschiedenis van Sun Records. Het label had als thuisbasis Memphis. Eind jaren 40 en begin jaren 50 schoten overal in de VS kleine, onafhankelijke labels uit de grond. In oktober 1949 huurde Sam Phillips een kleine winkelruimte aan 706 Union Avenue, vlakbij het centrum. In januari 1950 opende hij zijn studio met de slogan: "We Record Anything-Anywhere- Anytime." Met een draagbare tape recorder en een mengpaneel in zijn achterbak ging hij langs bruiloften, begrafenissen en kerkelijke bijeenkomsten om deze op te nemen en geld te verdienen. 

Phillips besloot korte tijd later met een vriend zijn eigen recordlabel op te richten, de Memphis Recording Service. De slogan was: 'Phillips - The Hottest Thing in the Country'. De eerste opname was "Boogie in the Park" / "Gotta Let You Go" van Joe Hill Louis. Van deze plaat werden 300 kopies gemaakt. Sam Phillips stopte zijn activiteiten bij het radiostation waar hij werkte. Hij ging zich volledig concentreren op zijn opnamestudio en ging op zoek naar talent. Hij noemde de studio naar de zon. De eerste opnamen op het Sun label waren van Little Walter Horton en Jack Kelly, met "Blues in My Condition". In die tijd was het hoogst ongebruikelijk om country te spelen met een drummer. Sam Phillips liet dit wel toe en werd hiermee een pionier. De country werd gemengd met rockabily en rhythm & blues. Het resultaat werd heel populair bij het publiek. Hiermee kan Sam Philips als de pionier van de Rock & Roll beschouwd worden. Sam Philips was ook de ontdekker van de jonge Elvis Presley. Later werd Elvis door het RCA-label bij Phillips weggekocht voor het toen torenhoge bedrag van 35.000 dollar. Het leverde RCA geen windeieren op. Meer over het legendarische Sun platenlabel vind je op de 706 union avenue site

Colin Escott and Martin Hawkins: Good Rockin' Tonight: Sun Records and the Birth of Rock 'n' Roll. St. Martin's Press, 1991. 276p. ISBN 0312054394.