Zin

Alles draait om seks, zo lijkt het wel. Je hoeft maar een willekeurig tijdschrift open te slaan of een tv-reclameblok uit te zitten om te merken hoe verleiding en lust nog steeds als zoete broodjes verkopen. De Franse journaliste en schrijfster Sophie Fontanel achtte de tijd rijp om zich als ultieme verzetsdaad een lange periode seksueel te onthouden. In haar taboedoorbrekende, autobiografische roman 'Zin' brengt ze verslag uit over die fase in haar leven. Ze was de mechanische, obligate seks beu en toont hoe haar drastische keuze tot zelfbevrijding leidde. In acht korte hoofstukken komen we meer te weten over de jonge vertelfiguur die als journaliste door het leven gaat. Het begint met een flashback naar haar kindertijd en haar eerste seksuele ervaringen. Ze was amper dertien jaar oud toen ze beweek voor de charmes van een twintig jaar oudere Mexicaanse toerist. Van de eerste lustervaringen gaat het naar de eerste relatie en de amoureuze avonturen. Waar stopte het verlangen? 

Hoe kan een jonge vrouw beslissen om geen seks meer te hebben zonder het klooster in te trekken? Een bijna achteloze bekentenis:  ‘Ik kon er niet meer tegen vastgepakt en door elkaar geschud te worden. Ik kon er niet meer tegen met me te laten sollen. Ik had te vaak ja gezegd. Ik had mijn lichaam, dat om rust vroeg, veronachtzaamd.’   In een tijd dat seks als consumptieartikel beschouwd wordt verkiest ze de onthouding boven de halfslachtige, deprimerende relaties waarbij de mannelijke lust domineert. Ondertussen blijft ze wel fantaseren over de ideale man. Zo verleidt Robert Redford haar tijdens een eenzaam bioscoopbezoek. Haar vriendenkring brengt maar weinig begrip op voor haar nieuwe ascetische levensstijl. Het botst met de Franse Libertijnse levensstijl en joie de vivre. Maar haar zelfgekozen eenzaamheid verscherpt haar eigen observatievermogen. Ze begint haar medemensen anders te bekijken, en geniet met volle teugen van haar skivakanties, badkuren en lange wandelingen. 

Sophie Fontanel is niet in staat om in haar roman alle beloftes in te vullen. Haar reflecties en mijmeringen over liefde en verlangen zijn veeleer anekdotisch van aard en lichten slechts een tipje van de sluier rond het mysterie van de seksualiteit op. Maar de charmante openhartigheid en de warme verteltoon compenseren ruimschoots dit gebrek aan diepgang. Zo groeit “Zin” verrassenderwijs uit tot een zinneprikkelende aan vrijheid en zelfbeschikking.

(recensie geschreven in opdracht van Vlabin-VBC en oorspronkelijk gepubliceerd in leeswolf nr 3, april 2013)

‘Zin’, Sophie Fontanel, Artemis en Co, € 11,95, ISBN 9789047202783.
Enhanced by Zemanta