In de ban van Jules Verne


De Franse auteur Jules Verne liet een oeuvre na dat in fantasie en ideeënrijkdom nauwelijks te overtreffen valt. Nog steeds worden klassiekers als De reis om de wereld in tachtig dagen, Michael Strogoff of Reis naar het middelpunt der aarde door jong en oud stukgelezen. In de ban van Jules Verne, een uitgave van Het Nederlandse Jules Verne Genootschap is een lijvig naslagwerk over de beroemde auteur dat uit twee grote delen bestaat. Het eerste deel bevat een uitvoerige biografie van Jules Verne, die tijdens zijn leven op weinig literaire erkenning kon rekenen. Tot zijn grote frustratie werd hij bv. nooit toegelaten tot de Académie Française. Journalist en Verne-kenner Guus Luijters schetst op boeiende en gedetailleerde wijze de levensloop aan de hand van primaire en secundaire bronnen. Als bronnenmateriaal werden o.m. Vernes correspondentie met zijn familie en zijn uitgevers en de reeds verschenen biografieën gebruikt.

Het tweede deel van het boek bevat diverse artikelen die alle geschreven zijn door leden van het Nederlandse Jules Verne Genootschap. Gepoogd wordt vooral om de link tussen Jules Verne en de lage landen te leggen. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.m. beschrijvingen van de bezoeken die Verne aan Nederland en België bracht en een karakterstudie van de Nederlandse en Belgische personages in zijn verhalen. Promotie rond Jules Verne en zijn romanfiguren is een ander interessant artikel van de hand van Annemiek Van den Heuvel. Op het vlak van verkooptechnieken was Verne een fenomeen en pionier. Zo werd er zelfs behangpapier van De reis om de wereld in tachtig dagen gemaakt. Ook de bibliofielen worden op hun wenken bediend: in het artikel 'Geschiedenis van de postoctavo serie Wonderreizen' van Frits Roest wordt de geschiedenis van de beroemde 'blauwe bandjes'-reeks uit de doeken gedaan. Uiteraard kon een hoofdstuk gewijd aan de rol van de wetenschap in het oeuvre van Verne niet ontbreken. Sommige van zijn wetenschappelijke voorspellingen bleken accuraat en effectief. Andere blijven vandaag nog steeds onuitvoerbaar. 

'In de ban van Jules Verne' is een fraai uitgegeven werk, dat niet alleen de Franse fantast huldigt maar ook de werking van het Nederlandse genootschap in de kijker plaatst. Het boek bevat een uitgebreid register en Franse abstracts van de artikels, en het werd prachtig geïllustreerd. Een must voor iedereen die Jules Verne een warm hart toedraagt.

Guus Luijters, Jules Verne Genootschap (med.), In de ban van Jules Verne, 853.6 Frans / Verne, Jules, [Laurent Meese], Aspekt Soesterberg, 2005, 432 p., ill. € 25,95. ISBN 9059112806
Enhanced by Zemanta