Zomerliteratuur


Hier een handvol boekentips voor wie nog op zoek is naar een goed vakantieboek. Geheimtips en bestsellers staan vrolijk door mekaar. Van "De helleveeg", het nieuwste boek van de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden, is ondertussen bekend geraakt dat het zal worden verfilmd. Van der Heijden won dit jaar eerder zeer terecht de P. C. Hooftprijs.

"De helleveeg" is een terugkeer naar het decor en de personages van zijn onovertroffen cyclus "De tandeloze tijd". Deze keer is het een tante van Albert Egberts' die de hoofdrol vertolkt. Ze doet dit met uitermate scherpe tong. Tientje Poets luidt haar bijnaam. Als kersverse vader gaat Albert de confrontatie met deze harde tante aan om lang bewaarde familiegeheimen te onthullen. Wie een goede introductie tot de Tandeloze Tijd - cyclus wil, kan 'De Slag om de Blauwbrug' lezen. Deze proloog speelt zich af op op 23 juli 1980. Albert denkt die dag terug aan zijn verjaardag, die samenvalt met koninginnedag. Het is een introductie tot het intrigerende concept van 'leven in de breedte'. 

Wie graag essays leest en bovendien ook van wandelen houdt, moet zeker eens het fascinerende 'De oude wegen' van Robert MacFarlan ter hand nemen, vertaald door Nico Groen en Marijke Versluys en uitgegeven bij De Bezige Bij. Franse lectuur voor op het terras: 'De geheimen van Grâce'. In deze roman neemt Delphine Bertholon de lezer mee naar het hart van een familie en haar geheimen in een familiehuis in een klein Frans dorp. Ook uit Frankrijk: 'Niets weerstaat de nacht' van Delphine de Vigan. De Nederlandse auteur Tommy Wieringa scoorde een bestseller met "Dit zijn de namen", maar zijn eerder verschenen autobiografische bundel Ga niet naar zee is eveneens perfecte vakantieliteratuur.

Na de humoristisch getinte bestseller “Magnus” gooide schrijver en cabaretier Arjen Lubach (1979) het in IV over een compleet andere boeg. IV beslaat één dag en de verhaalstructuur is geënt op een Amerikaanse actieserie genre 24. Het is een franjeloze maar knap gecomponeerde thriller. Ook hier zijn de filmrechten al verkocht. En niet onbelangrijk in deze tijden: de koninklijke familie speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Uit de oude doos der Nederlandse letteren: "De wereld gaat aan vlijt ten onder" van Max Dendermonde en de milde misantropie van L.H. Wiener in "Bomen die te mooi zijn moeten worden omgezaagd". Bob den Uyl (1930-1992) schreef geestige verhalen, waarin invloeden van zijn vele reizen verwerkt zijn. Leesplezier verzekerd, zelfs op een uitgeregende zomerdag. 

Zomerliteratuur

IV - Arjen Lubach
Argentijnse avonden, van de Zwart Janstraat naar de pampa - Carolijn Visser
Bomen die te mooi zijn moeten worden omgezaagd. - L.H. Wiener
De geheimen van Grâce - Delphine Bertholon
De helleveeg - A.F.Th. Van der Heijden
De oude wegen - Robert MacFarlane
De wereld gaat aan vlijt ten onder - Max Dendermonde
De kunst van het reizen - Alain de Botton
Driemaal bij dageraad - Alessandro Baricco
En uit de bergen kwam de echo - Khaled Hosseini
Ga niet naar zee - Tommy Wieringa 
Grand Central Belge, een voetreis door een verdwijnend land - Pascal Verbeken
Het beste komt nog - Joaquin Berges
Het mooiste leven, een seizoen bij sc Heerenveen - Kees 't Hart
Het reizen vereist sterke zenuwen - Bob den Uyl
Hoogteverschillen - Julian Barnes
Lopen met de Kenianen - Adharanand Finn
Maigret en de clochard - Georges Simenon
Niets weerstaat de nacht - Delphine de Vigan
Zin - Sophie Fontanel