De schreeuw van de pauw


Liefde en bijgeloof of het leven in Sri Lanka, dat zijn de hoofdingrediënten van de De schreeuw van de pauw van Reina ten Bruggenkate, haar eerste roman voor volwassenen. Haar oeuvre omvat echter al meer dan tien jeugdboeken. De schrijfster woonde met haar gezin een aantal jaar in Sri Lanka en raakte geïntrigeerd door de mysterieuze sfeer en vreemde leefgewoonten. De roman is dus deels autobiografisch. 

Protagoniste en vertelinstantie is Sophie Brenner, die samen met haar echtgenoot Max en haar zoontje tracht te acclimatiseren in de nieuwe leefomgeving. Haar man is als oorlogscorrespondent aangesteld in het land dat kreunt onder de vele etnische rellen. In eerste instantie is Sophie overdonderd door de schoonheid van het exotische eiland. Maar de cultuurverschillen zijn enorm en moeilijk te vatten voor een westerling. Dankzij haar boeddhistische dienstmeisje Sryani raakt Sophie na verloop van tijd beter vertrouwd met de cultuur van de eilandbewoners, die zich laten leiden door hun eeuwenoude rituelen. Bijgeloof speelt een essentiële rol in hun leven. Zo doet het dienstmeisje verwoede pogingen om de duistere invloeden van boze geesten uit het huis te weren. 

Door het gevaarlijke werk van Max en haar kennismaking met "de master", een goeroeachtig figuur, raakt Sophie verstrengeld in een web van politieke en amoureuze intriges. Haar relatie met Max wordt steeds wankeler. Samen met de etnische onlusten neemt ook haar psychische onrust toe. De communicatie met Max verloopt stroef, het lijkt alsof hij in een andere wereld leeft. Een terugkeer naar het veilige Nederland is de enige redding. Zeven jaar later keert ze echter naar aanleiding van een mysterieus telegram terug naar Sri Lanki. En dan pas komt de onthutsende waarheid aan het licht. 

Reina ten Bruggenkate beschrijft met veel gevoel de ups en downs van een relatie. Tegelijkertijd portretteert ze het politiek verscheurde Sri Lanki. Een land dat vooral in het nieuws komt door de terroristische aanslagen en het sekstoerisme, maar zoveel meer te bieden heeft. De schreeuw van de pauw is een onderhoudende avonturenroman die elke lezer met een hang naar oosterse magie moeiteloos om de vinger zal winden.

Reina Ten Bruggenkate, De schreeuw van de pauw, De Kern Baarn, 2001, 220 p., € 548. ISBN 9032508008