De schaduw van Congo

>

Zullen we eens verderop gaan kijken?


Zullen we eens verderop gaan kijken? luidt de Nederlandse titel van Anny Duperey's tweede roman, waarin ze de lotgevallen vertelt van vier verschillende personages die alle op een keerpunt in hun leven zitten. Allereerst is er de vijftigjarige Christine. Uiterlijk een dynamische en jong ogende vrouw die met veel dynamiek haar reisbureau leidt. Maar haar leven zit na twee mislukte huwelijken in het slop en ze belandt in een depressie, die haar er bijna toe brengt om haar leven radicaal over een andere boeg te gooien. Andere protagonisten zijn Paul, een landbouwer die in een liefdeloos gezin opgroeit, en Solange, die als lokettiste in een treinstation werkt en wier man haar verlaat met haar beste vriendin. Ten slotte is er Luc, wiens huwelijk op de klippen aan het lopen is. Vier personages die door een toeval met mekaar in contact komen en daardoor hun leven onherroepelijk zien veranderen. 

Het literair procédé dat Anny Dupery toepast door haar personages in aparte hoofdstukken te beschrijven om ze ten slotte in het laatste hoofdstuk te laten verenigen en te louteren, getuigt van weinig originaliteit. Maar na een aarzelende start slaagt de schrijfster er toch in om mensen van vlees en bloed te portretteren, waarbij vooral de met haar leeftijd worstelende Christine de overtuigende spilfiguur is. De verhalen zijn echter zeer wijdlopig. Gevoelige, doorleefde passages worden afgewisseld met clichématig proza. Als Solange uiteindelijk haar vleugels uitslaat en succesvol wordt en daardoor Christine uit het oog verliest, schrijft Anny Dupery laconiek: "Zo gaat het in het leven. Maar dat is een ander verhaal, want hoe het Solange verder verging, valt buiten het bestek van dit boek". De vertelstijl blijft in tegenstelling tot de breed uitgesponnen emotionaliteit dus erg afstandelijk. Zullen we eens verderop gaan kijken? is hierdoor een wat wisselvallige psychologische roman over mensen die met zichzelf en het leven in de knoop zitten en toch weer een uitweg vinden.
Anny Duperey, Zullen we eens verderop gaan kijken?, De Geus Breda, 2003, 349 p., € 24,5. ISBN 9044503537. Vert. van: Allons voir plus loin, veux-tu? door Versteeg, Jan
Enhanced by Zemanta