|
Nederlandse titel: 'Galgenmaal'. |
De grote ambitie van vrouwen is het opwekken van liefde", luidt het van Molière geleende motto van Galgenmaal, de debuutroman van de jonge Française Laure Buisson. Het zet de toon voor een verhaal dat het oude beproefde recept van een liefdesromance grondig overhoophaalt. Het is immers uit 'pure' liefde dat de protagoniste haar echtgenoot vermoordt.
Op de avond dat ze hem zijn met veel zorg bereide en vergiftigde lievelingsschotel voorzet, begint ze haar bekentenis. Hoe is het zo ver kunnen komen dat een vrouw haar geliefde definitief laat inslapen? Haar passionele liefde ontkiemde op een studentenavondje. Aanvankelijk is er niets meer dan vriendschap tussen hen. Ze helpt hem zelfs met het schrijven van mooie liefdesbrieven aan de vele 'snollen' waar hij een oogje op heeft. Geleidelijk aan ontwikkelt ze haar strategie: ze zal deze man voor haar winnen en alle potentiële concurrenten onschadelijk maken. De dag dat hij haar ten huwelijk vraagt, is het eerste luik gerealiseerd. Haar studies en carrière laat ze vallen om haar rol als echtgenote zo goed mogelijk te vervullen. Maar ze wil nog meer: het alleenrecht op haar man. Zijn moeder en zuster moeten het al snel bekopen. Vervolgens maakt haar man carrière en dus vreest ze de concurrentie van knappe secretaresses en opdringerige collega's. Ook zijn vrienden kan ze niet in haar nabijheid dulden. En als ze van een dochtertje bevalt, ziet ze zelfs in haar kind een gevaar voor hun geluk. Ze moet en zal haar man het koste wat het kost 'beschermen'.
Galgenmaal is een bijzonder ongewone literaire thriller waarin Laure Buisson met veel vakmanschap een vrouw portretteert die schijnbaar goed gestoord is, maar er toch in slaagt om al haar plannen koel en beredeneerd uit te voeren. Het is een personage dat meesterlijk is in het manipuleren van gevoelens en moeiteloos als kameleon in de omgeving opgaat. Buisson schrijft zeer sec en puntig. Het verhoogt de spanning nog in deze bijtende satire over het huwelijk en de liefde.
Laure Buisson: Galgenmaal (Archipel, 2001)