Van Davidoff tot Van basten


De jaarlijkse hoogmis van het voetbal zit erop. F.C. Barcelona pakte de beker met grote oren. Voetbalanalisten op televisie kunnen daar een aardig potje over doorbomen, maar er was een tijd dat radiojournalisten als Jan Wauters het spel veel beter konden lezen en verwoorden. Langs de lijn. Sec en bevlogen. Of kritisch en klokvast in Wat is er van de Sport

In Van Davidoff tot Van basten werden de columns van radioman par excellence Jan Wauters gebundeld. De illustratie op de cover is van Benoît Van Innis. In zijn stukjes wikt Wauters zijn woorden zoals een balkunstenaar de bal. Ironisch of sec over politiek en zeden. Weemoedig over de vergane glorie van het wielrennen en poëtisch over technisch begaafde voetballers zoals Marc Degryse of Marco van Basten: "geboren op de golven van zijn talenten het zangerige ritme van de supporterskoren. De kwelling van de kwetsuur bracht het Laatste Oordeel nabij. De ondraagljke lichtheid van het bestaan.

Deze columns verschenen eerder in het dagblad De Morgen of werden uitgezonden in de Radio 1- programma's Het Landhuis en De Toestand is hopeloos maar niet ernstig. Peter Vandenbempt toont zich ondertussen op Radio 1 een waardig erfgenaam van Jan Wauters. Hij is zowat de enige voetbaljournalist hier ten lande die zich al eens kritisch durft uit te laten over het populaire spelletje.
Jan Wauters: Van Davidoff tot Van basten, Icarus (1995) - pocket, 154 bladzijden