De schaduw van Congo

>

Het vernieuwde Leopoldpark in volle glorie



Het Leopoldpark was ooit - toen dieren nog konden spreken - een onderdeel van het Zoniënwoud en is nu een landschapspark in Engelse stijl. Het is een bijzonder aangename plaats om te toeven, een oase van groen tussen alle oprijzende flatgebouwen en andere mastodonten. Op mooie, warme dagen kan je er gezellig bij de vijver picknicken. De immer druk doende en met hun dure smartphones zwaaiende eurocraten van het nabije Europese Parlement moet je er dan wel bijnemen. Op herfstige dagen is het er rustiger en kan je mijmerend de golvende paden bewandelen. De totale oppervlakte bedraagt ruim zes hectare. 



De oude Eggevoorttoren is nog een restant van het middeleeuwse Eggermontdomein, een jachtgebied dat in de zeventiende eeuw werd omgevormd tot visgebied. Later maakte het deel uit van een herberg. Tegenwoordig nog in gebruik als depot. Met de heraanleg kan je nu rond de toren wandelen en eveneens het Voormalig Instituut voor Anatomie en Histologie – Instituut Warocqué bewonderen. 




Dit gebouw werd in eclectische stijl met art-nouveau-elementen  gebouwd eind 19e eeuw op plannen van architect Jules-Jacques Van Ysendyck en ingenieur Léon Gérard. Sinds 2011 is het gebouw bestemd voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs en dient het als bijgebouw van het Jacqmainlyceum, dat in het voormalige Instituut voor Fysiologie is gevestigd. 




Mijn werkplaats, het Museum voor Natuurwetenschappen, ligt op het hoogste punt van het park, en heeft sinds 1880 een plaats in het Leopoldpark verkregen. Het vormt een imposant hybride complex met als drie voornaamste delen: de vleugel van het oude Redemptoristinnenklooster in neoromaanse stijl, van architect Emmanuel Cels (1857), de “Janletvleugel” in eclectische stijl, van architect Emile Janlet (1898-1905); en een torengebouw in modernistische stijl, van architect Lucien De Vestel (1930-1950).  (Bron: http://www.irismonument.be)

Publicaties en studies 

BRAUMAN, A., DEMANET, M., Le Parc Léopold 1850-1950. Le zoo, la cité scientifique et la ville, Brussel, AAM, 1985.
MARCHI, C. (red), Het Leopoldpark. Architectuur en natuur, Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis, 12), Brussel, 1994.