SOS invasions!

Meer en meer soorten worden (on)opzettelijk ingevoerd buiten hun natuurlijke habitat ten gevolge van de toenemende graad van handel en transport in de wereld. Sommige van deze soorten slagen erin zich - ver buiten hun natuurlijke grenzen - te vestigen in hun nieuwe omgevingen. De meeste van deze nieuwgevestigde soorten blijven enkel bestaan als kleine en geïsoleerde populaties, maar een fractie van hen neemt een agressiever gedrag aan. Ze ontwikkelen dichte populaties, overwoekeren hele gebieden, concurreren inheemse soorten uit en ontwrichten het normaal functioneren van ecosystemen. Zulke soorten worden ‘invasive alien species’ (uitheemse invasieve soorten) of IAS genoemd.

Maar er is hoop op beterschap in de actie tegen invasieve soorten, en deze richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van nieuwe strategieën in het tegengaan van nieuwe introducties en het adequaat behandelen van reeds bestaande populaties. 'SOS invasions!' is een initiatief met als doel de wetenschappelijke informatie betreft biologische invasies in België te verzamelen en de volgende punten ter sprake te brengen: Hoe frequent zijn invasieve soorten in ons land? Hoe kunnen ze opgespoord worden? Hoe worden ze geïntroduceerd? Hoe verspreiden ze zich in het milieu? Wat is hun impact op de biodiversiteit en de belangrijkste economische sectoren? Van welke nieuwe soorten kunnen we in de nabije toekomst een invasie verwachten? Hoe kunnen we deze biologische invasies voorkomen en beheersen?

De wetenschappelijke studiedag vindt op 9 maart 2006 in het Museum vor Natuurwetenschappen (KBIN) plaats en is een initiatief van de Belgische Forum over Invasieve Soorten en wordt georganiseerd door het ‘Belgian Biodiversity Platform’, het ‘Belgian Focal Point for the Convention on Biological Diversity’ en het INPLANBEL-project.

De eerste dag van de conferentie tracht een overzicht te geven van de bestaande wetenschappelijke kennis over uitheemse invasieve soorten in België. De tweede dag focust op de veldervaringen en analytische middelen die we tot onze beschikking hebben om biologische invasies te voorkomen en beheersen.

Studiedag: volledig programma
Open debat
Inschrijving


Technorati tags: