Indien er geen ernstige herfinanciering komt, zullen de federale wetenschappelijke instellingen gedwongen worden om hun publiekswerking af te bouwen en zalen te sluiten. Dat staat in een nota opgesteld voor de ministerraad, die La Libre Belgique kon inkijken. Tot die instellingen behoren onder meer de Musea voor Schone Kunsten, de Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Museum voor Midden-Afrika, het Instituut voor Natuurwetenschappen, de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Planetarium.
Volgens de nota zou de veiligheid van de bezoekers en het personeel in gevaar zijn en zou het patrimonium niet voldoende verzekerd zijn tegen diefstal en schade. La Libre Belgique en De Morgen halen enkele voorbeelden aan uit de nota. Zo dreigt de burgemeester van Brussel ermee de Koninklijke Bibliotheek te sluiten wegens een gebrekkige brandveiligheid. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben 45 bewakers te kort, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zelfs 144. Het Planetarium moet het stellen met een veiligheidssysteem uit 1935, terwijl het Algemeen Rijksarchief niet genoeg geld heeft voor archiefkasten.
Als er volgend jaar geen 9,6 miljoen euro bovenop de huidige 100 miljoen komt, is de dagelijkse werking van de instellingen volgens het rapport niet langer verzekerd.
Het kabinet van Marc Verwilghen, federaal minister van Wetenschapsbeleid, geeft toe dat de FWI's een aantal problemen niet opgelost krijgen. "Objectief gezien krijgen de instellingen te weinig geld", zegt Hans Bracquené, adjunct-kabinetschef van de cel wetenschapsbeleid. "Daarom vragen we een stijging van het budget. Nu, de federale regering doet wat ze kan. Dit jaar hebben we voor 5 miljoen euro extra werkingsmiddelen gezorgd. Via het ideeënfonds komt er wellicht 35 miljoen. Daarnaast trekt de Regie der Gebouwen 35 miljoen uit voor een renovatie van het Afrikamuseum in Tervuren."
Bronnen:
La Libre BelgiqueDe Morgenpolitics.be