BIBLIOTHECARIS
Woordsoort: znw.(m.)
Modern lemma: bibliothecaris
znw. m., mv. bibliothecarissen. Nederlandsche vorm voor lat. bibliothecarius, met den uitgang -aris, die waarschijnlijk het eerst is voorgekomen in woorden die aan het Fransch zijn ontleend, maar die later het gewone aequivalent werd van lat. -arius (verg. DE GRAVE, Essai 132, 133 en 155). Ook de zuiver Latijnsche vorm werd vroeger wel in onze taal gebruikt.
➥ De bewaarder, de bestuurder eener bibliotheek.
Boekverkoopers, Boekbinders, en andere op ordre van de Bibliothecarius iets hebbende geleevert, Handv. v. Amst. 946 b [1682].
Tot het onderhouden van deeze … regels zyn de Bibliothecaris en Custodes met eeden verbonden, v. mieris, Beschr. v. Leyden, 554. De Instructie voor den Bibliothecarius, 554.
Tegenwoordig, en sedert het jaar 1752, wordt de post van Bibliothecarius door den Professor Burman bekleed, wagen.., Amst., 2, 372 a.
➥— Dikwijls verbonden met secretaris of archivaris.
Hij geniet als Secretaris-Bibliothecaris eene bezoldiging van Æ’ 600 (a°. 1900). —
Instructie voor den Archivaris-Bibliothecaris der provincie Friesland, Bijv. Stbl. 1858, blz. 648.
Samenst. Onderbibliothecaris (zie ald.).
--
Het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), is vanaf vandaag gratis
online te doorzoeken. Bijna vijf eeuwen Nederlandse woorden zijn erin ontsloten. Aan het papieren woordenboek is 135 jaar gewerkt (tot 1998) door 150 redacteuren en talloze assistenten. Het woordenboek gebruikt een oude spelling, maar is ook geheel in de nu gangbare spelling te doorzoeken. Een registratie is wel noodzakelijk.
Het "Woordenboek der Nederlandsche Taal op Internet" is het eerste historische woordenboek van het INL dat ter beschikking wordt gesteld binnen het overkoepelende project "Geïntegreerde Taalbank". Later volgen nog de volgende woordenboeken: Middelnederlands Woordenboek (2e helft 2007), Vroegmiddelnederlands Woordenboek (april 2007) en het Oudnederlands Woordenboek eind 2008 (bron:
taal.web-log)
Meer info:
INL,
zbdigitaal.blogspotTechnorati Tags:
Woordenboek der Nederlandsche Taal, WNT, woordenboeken, naslagwerken, taalkunde, Nederlands