Muziek top 10 (2007)

The National: Boxer, beste album van 2007.


Muziek top 10 (2007)

1. The National | Boxer
Briljant album van deze US indie band, met knap opgebouwde en bezwerende nummers die mooi ineen glijden. Verhalende teksten over 's nachts lang opblijven om in woordenboeken te bladeren (herkenbaar) en steevast ongelukkige aflopende liefdes. Key track: het mellow en hartverwarmende 'green gloves'.

2. ILikeTrains | Elegies to Lessons Learnt
Indie rock van de bovenste plank, majestueus aanzwellend als een stoomlocomotief om vervolgens weer stoom af te blazen. Hoogtepunt: ‘Come Over’ met koperblazers en een knipoogje naar de Morricone spaghettiwestern soundtracks.

3. Crescent | Little Waves
Lome neo-folk, afgewisseld met field recordings (geese, our river), maken van Little waves een bevreemdende organische trip langs verlaten spoorlijnen en straten en pleinen in Bristol. Zelfs de cd-versie klinkt zo warm en natuurlijk dat je denkt dat je naar vinyl aan het luisteren bent. Slottrack "Our River" werd opgenomen onder een brug in Bristol, met de auto's en de regen als achtergrondsgeluiden terwijl de stem van Matt Jones het langzaam begeeft.

4. Beirut | The Flying Club Cup
Het debuut van Beirut prijkte vorig jaar ook in mijn top 10. The Flying Club Cup bevestigt al dat moois en vermengt Balkan-melancholie met Franse chanson-invloeden. Het resulteert in tijdloze, opzwepende folk en kwetsbare chansons . Absolute hoogtepunten zijn 'Nantes' of 'A sunday Smile'. Vreugde en tristesse gaan bij deze bijzondere band hand in hand.

5. Interpol | Our Love to Admire
Rock noir uit the big city in de allerbeste jaren tachtig traditie (the sound, echo & the bunnymen, ..) Tracks als 'Pioneers to the fall' and 'Pace is the trick' zijn niet meer uit mijn mp3 speler weg te branden. Slotsong 'The Lighthouse' is traag en experimenteel, bijna slow dub, alsof interpol voor ons nog enkele verrassingen in petto houdt voor volgende releases.

6. Piano Magic | Part Monster
Postrock of shoegaze? Doet er niet toe als het enigmatische Piano Magic maar cohorente platen (negen nu al) en meeslepende ballades brengt, vaak in duet met de angelieke Française Angèle David-Guilloual. ‘England’s Always Better (As You’re Pulling Away)’ is een openhartig pareltje. Het berustende 'Halfway through' handelt over een aangekondigde midlife crisis. Popmuziek met een kloppend hart en grote therapeutische waarde.

7. Editors | An End Has a Start
Engels antwoord op Interpol, vintage gitaarrock met no nonsens teksten, de titelsong vat het mooi samen: 'you came on your own and that's how you leave'. Editors tekenden ook voor de beste cover van het jaar, een vrij onnozel disconummertje als 'Acceptable in the eighties' wordt in hun handen puur klatergoud en een oprechte en doorleefde ode aan de jaren tachtig.

8. Raveonettes | Lust lust lust
Derde studioplaat van het Deense duo Rose Wagner en Sharin Foo en onversneden fuzz rock. Stand out track: Aly, Walk With Me. Lee Hazlewood en Nancy Sinatra in een Jesus and the MaryChain jasje. Luister maar naar hun Christmas song.

9. PJ Harvey | White Chalk
Zevende album van Pj Harvey, de boosheid van haar beginplaten werd vervangen door ingetogenheid, het zijn introspectectieve songs waarin Polly Jean voor het eerst piano speelt. Hoogtepunt: When under ether.

10. Radiohead | In Rainbows
Essentiële en verrassend vitale plaat, de openingstrack zet meteen de standaard: 15 steps, inclusief kinderkoortje. Explosief en exotisch, met Tom Yorke als mismoedige dirigent.


Enhanced by Zemanta