DaRWIN

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen verzekert de conservering en het bestuderen van de natuurwetenschappelijke collecties van de Staat.Deze uitgebreide collecties (meer dan 30 miljoen stukken) zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en bijgevolg niet toegankelijk voor het grote publiek. Het Museum van het Instituut toont het meest uitgelezen deel van de collecties, diverse digitaliseringsprojecten zijn aan de gang. Hieronder de links naar databanken van de verschillende collecties:

  1. De DaRWIN toepassing is de overkoepelende databank voor collectiebeheer van het KBIN. Hier kunt u een kijkje nemen in onze wetenschappelijke collecties uit onze verschillende bewaarplaatsen. Elke dag worden er bijkomende fiches in de databank ingevoerd.
  2. De collecties van insecten bestaande uit meer dan 15.000.000 exemplaren, waaronder tienduizenden typen, die uniek zijn.
  3. Collecties van Coleoptera Staphylinidae en Biogeografie: drie biogeografische toepassingen van het gebruik van de “Coleoptera Staphylinidae” databanken van het KBIN en van het Muséum national d’Histoire naturelle van Parijs.
  4. De Oribatida mijtenverzameling van Prof. J.-C. Lions werd tussen 1967 en 1970 verzameld in een kalkmassief in Zuid-Frankrijk. De verzameling bevat specimens uit meer dan 200 Oribatida taxa. Naast een volledige lijst van zijn publicaties, wordt hier een overzicht gegeven van de elementen voor classificatie en fylogenie.
  5. De collectie mineralogie is sinds de eerste verzameling van mineralen en gesteenten uit 1828 flink gegroeid. Inmiddels bestaat ze uit tienduizenden specimens, met mineralen uit binnen- en buitenland, kristallen, edelstenen, meteorieten (waarvan de drie die in België werden gevonden), belangrijke stalen van maanstenen en een grote reserve voor uitwisseling en onderzoek.