De lente start niet overal op hetzelfde moment. Het seizoen loopt als een golf van bloesems en vogelzang over Europa: van Spanje naar Noorwegen. België zit halverwege. De eerste pollen hangen al in de lucht. Als Nationaal Knooppunt voor het Biodiversiteitsverdrag biedt het Museum voor Natuurwetenschappen je de kans om mee te werken aan het maken van een kaart waarop de lentegolf in Europa vastgelegd wordt.
Het initiatief komt van het Duitse multimediaproject “Naturdetektive”. Al sinds 1998 legt dit online jongerenproject speciale gebeurtenissen in de natuur vast. Dit jaar gaat Naturdetektive Europees voor het derde jaar! Verschillende instanties uit heel Europa werken samen om het project beschikbaar te maken voor alle Europeanen. Het Nationaal Knooppunt voor het Biodiversiteitsverdrag coördineert de actie in België.
Dit jaar komen er vier gebeurtenissen aan bod: de dag waarop de eerste
bosanemoon bloeit, de dag waarop voor het, de dag waarop de
de eerste koekoek roept en de dagen waarop de eerste
Atalanta of admiraalsvlinder (Vanessa atalanta) en
de gierzwaluw voor het eerst en voor het laatst te zien zijn.
Iedereen is uitgenodigd om op de website van
Naturdetektive op de kaart van Europa zijn/haar waarnemingen aan te duiden. Alle waarnemingen samen maken het mogelijk om met de hulp van jong en oud de opkomst van de lente op een kaart vast te leggen. (Bron:
Belgisch uitwisselingsweb biodiversiteit)