Soms denk ik dat er iets scheelt met mijn bioritme als ik weer eens veel te laat onder de wol kruip. Misschien moet ik het boek
Vrijen, slapen, eten, drinken, dromen: Een dag uit het leven van je lichaam van Jennifer Ackerman maar eens lezen. In dat boek beschrijft ze de talloze lichamelijke processen die in ons lichaam aan de gang zijn, en die we meestal niet opmerken, maar die wel degelijk hun invloed laten gelden in de dingen die we doen. Veel van die processen zijn cyclisch van aard: er zitten heel wat biochemische klokken in ons lichaam, die ervoor zorgen dat wij adequaat kunnen functioneren.
Wetenschapsjournaliste
Jennifer Ackerman, die onder meer voor National Geographic schrijft, doet haar uiteenzetting aan de hand van 24 uur. In 13 hoofdstukken, die chronologisch zijn ingedeeld aan de hand van de verschillende momenten van onze dagindeling, beschrijft ze o.a. wat er gebeurt als we wakker worden, hoe het komt dat we tijdens de lunch honger krijgen, waarom we na de lunch veelal last hebben van moeheid en wat we daartegen kunnen doen (slapen), waardoor stress ontstaat, wanneer de beste tijd is om lichaamsbeweging te ondernemen, waarom we vooral ’s avonds laat vrijen, en waarom we slapen en dromen.