Voor wie nog er nog aan twijfelde: ongelukkige mensen kijken TV, gelukkige mensen lezen. Komrij wist het al langer en gaf het de term treurbuis mee. Ook Neil Postman waarschuwde ons destijds dat we ons kapot amuseerden. Dat ongelukkige mensen meer tijd doorbrengen voor de televisie, terwijl gelukkige mensen meer tijd besteden aan lezen en sociale activiteiten, wordt nu bevestigd in een onderzoek verricht aan de universiteit van Maryland. Het volledige artikel gewijd aan dit onderzoek verschijnt in het december nummer van
the Journal Social Indicators Research.
Volgens data die verzameld werden gedurende drie decennia, kijken ongelukkige mensen significant meer televisie in hun vrije tijd dan mensen die zichzelf als gelukkig beschouwen. Bij het onderzoek werden 30.000 Amerikanen betrokken tussen 1975 en 2006. Een van de conclusies was dat ongelukkige mensen 20 procent meer tijd voor de tv doorbrengen dan blije mensen, die sneller een boek ter hand nemen. Tv-kijken is passiever en geeft mogelijkheid tot vluchten. Het geeft kortetermijnplezier maar daar krijg je langetermijnmalaise voor terug.
Interessante beschouwingen over de gevolgen van het tv-hegemonisme - het nulmedium volgens Hans Magnum Enzensberger - zijn terug te vinden in de bundel het scherm der verbeelding uit 1998 met bijdragen van ondermeer Martin Bril en K. Schippers.
Maarten Doorman en Michaël Zeeman (red.), Het scherm der verbeelding. Opstellen over televisie, Meulenhoff, Amsterdam, 1998, 239p.
Review Ons erfdeel