Preventieve censuur op satire?

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft dinsdagmiddag in kort geding beslist om de verkoop van alle exemplaren van de jongste editie van Humo stop te zetten na een klacht van politiesecretaresse Sylvie Ricour, secretaresse van politiebaas Fernand Koekelberg. Humo bracht een fotomontage in zijn satirische rubriek "Het gat van de wereld", waar vaak foto's van bekende mensen worden gemonteerd of bijgewerkt om met hen de draak te steken. De hoofden van Koekelberg, Ricour en Anja Savonet - die andere politiesecretaresse die in opspraak kwam met haar omstreden benoeming - werden geplakt op naakte lichamen in een aantal seksuele poses.

Uitgever Sanoma Magazines kreeg drie uur de tijd om het vonnis uit te voeren. De rechter legde een dwangsom op van 250 euro per verkocht exemplaar. Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), noemt de rechterlijke beslissing om het weeknummer van Humo uit te rekken te halen, een "vorm van preventieve censuur". Twee opmerkingen omtrent deze zaak: primo: much ado about nothing, deze vorm van preventieve censuur weegt niet op tegen de persvrijheid, het gaat hier duidelijk om satire, of die nu van een zeer slechte smaak getuigt doet er niet toe. Secundo: de heisa die hierover gemaakt wordt brengt betrokkenen veel meer in diskrediet.

update 8.11.2008: TOTAALVERBOD OP PUBLICATIE HUMO-FOTO'S
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
De Brusselse rechter in kort geding heeft vrijdag het verbod op de getrukeerde Humo-foto's uitgebreid naar het internet, na klacht over publicatie van de foto op de website van twee kranten.


Meer lezen:
De Standaard
De Morgen