Brussel stripstad

België heeft de meeste striptekenaars per vierkante meter ter wereld. Er zijn niet minder dan 700 auteurs onder de 10 miljoen Belgen en de Belgische uitgevers publiceren jaarlijks 30 miljoen albums. Brussel is ondertussen tot een echte stripstad uitgegroeid. Niet alleen door het stripmuseum maar ook de vele muurschilderingen met striphelden. Onlangs werd de Kwik en Flupke muurtekening toegevoegd (Luxemburgstation). Er is nu een striproute die je doorheen de Brusselse binnenstad leidt. Meneer Johan van Charles Berbérian en Philippe Dupuy, weliswaar geen Belgische auteurs, heeft ook ergens een plaatsje gevonden.

Het stripverhaal is in België dus echt een volwaardige kunst te noemen. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België loopt van 27 maart 2009 tot 30 juni 2009 een expo getiteld Het belgisch stripverhaal: een kruisbestuiving.

De tentoonstelling brengt aan de hand van 20 hedendaagse Belgische stripauteurs (zie lijst) een overzicht van honderd jaar stripverhaal. De klemtoon ligt op de verbanden tussen de Belgische school en de grote stromingen in het beeldverhaal op wereldschaal. De expo bestaat inderdaad uit twintig ruimtes gewijd aan het werk van een hedendaags auteur en zijn ‘persoonlijk museum’. De lectuur uit zijn jeugd, grafische bronnen, etc..

Het persoonlijk museum brengt zowel hulde aan de “Anciens” van het Belgisch stripverhaal als aan de reuzen van de strip uit de hele wereld. Naast de 20 auteurs die in de schijnwerper staan, zijn er ook originelen te bewonderen van klassiekers zoals Winsor McCay (Little Nemo), Alex Raymond (Flash Gordon), Schultz (Peanuts), Pratt (Corto Maltese) en Tardi (Isabelle Avondrood).

*Jean Van Hamme, Raoul Cauvin, Hermann, François Walthéry, Marvano, Ptiluc, Benoît Sokal, Frank Pé, Didier Comès, Jean Dufaux, Bernard Yslaire, François Schuiten, Philippe Geluck, Midam, Philippe Tome, Johan De Moor, Her Seele, Jean-Philippe Stassen, Dominique Goblet Thierry Van Hasselt