Rumble Fish

Onder de Kerstboom vond ik zowaar de DVD van Rumble Fish, de cultfilm van Francis Ford Coppola uit 1983. Deze magistrale film is een bewerking van het boek van S.E. Hinton , over opgroeiende jeugd en jeugdbendes in de stad Oklahoma. Van S.E. Hinton verfilmde Coppola ook in 1983 het even aangrijpende The Outsiders. Zelf noemt Coppola Rumble Fish een van de beste films die hij ooit regisseerde.

Rumble Fish gaat over twee broers. Rusty James is een verwarde jeudige delinquent die probeert de legendarische reputatie van zijn oudere broer, Motorcycle Boy, te evenaren. De avond waarop Rusty James en zijn maten Smokey, Steve en B.J. in een gevecht zijn verwikkeld, keert Motorcycle Boy terug naar huis, na een verblijf van twee maanden in Californië. Nadat Motorcycle enkele geheimen over hun beider moeder onhult, besluiten de jongens aan hun huidige leventje te ontsnappen of anders te sterven: "If you're going to lead people, you have to have somewhere to go."

Het verglijden van de tijd is het hoofdthema van deze sombere film. Rusty James leeft in het verleden, terwijl zijn broer beseft dat hij geen toekomst meer heeft en niet kan ontsnappen aan zijn lot. Sleutelscène is waarin de twee broers voor een reuzegrote klok zonder wijzers staan. The Motorcycle Boy weet niet in welke richting het verleden en welke richting de toekomst ligt. Eén ding is zeker: hij wil niet terug naar het verleden. Terwijl zijn ongedurige broer popelt om het gevecht aan te gaan en hun vermeende macht in de wijk te bestendigen.

De cast is indrukwekkend: Matt Dillon (Rusty James), Mickey Rourke (The Motorcycle Boy) maar ook Diane Lane, Dennis Hopper, Laurence Fishburne, Nicholas Cage en Tom Waits als gekke barman. De knappe soundtrack is van Steward Copeland van The Police en werd werd genomineerd voor een Golden Globe. De film is op enkele beelden na volledig in zwart/wit gefilmd. Enkel de siamese gevechtsvissen zijn in kleur.