Epische zoektocht naar de beste graphic novels



De epische zoektocht naar de beste graphic novels gaat onverdroten verder. Een tijdje geleden postte ik de listmania serie de top 10 van graphic novels. Dit was uiteraard een momentopname. Ondertussen is de te beoordelen collectie aangevuld met enkele intrigerende titels die op termijn wellicht zullen meedingen naar een plaats in de ultieme top 10. 

Shaun Tan: de aankomst


Prachtig uitgegeven beeldroman in nostalgische sepia tinten. Dit intrigerende tekstloze boek is het debuut van de Australische illustrator Shaun Tan. Het werd bekroond met de New South Wales Premier's Book of the year. Het is qua vormgeving een oud fotoboek dat het verhaal uitbeeldt van een emigrant die zijn land moet verlaten en naar naar een nieuw continent trekt waar hij een toekomst hoopt op te bouwen voor zichzelf en zijn gezin. Tem liet zich voor zijn tekeningen inspireren door oude foto’s van Ellis Island en de mensenmassa’s die daar honderd jaar geleden arriveerden. Het universum dat Tan crëerde is een adembenemend grensgebied tussen droom en werkelijkheid. 

Baudoin: de reis 


Oorspronkelijk al verschenen in 1987 en nu te koop in de ramsj van De Sleghte vooreen handvol euro's. Baudoin is een Frans tekenaar die zijn tijd ver vooruit was. Zijn poëtische verhaal gaat over een een man die zijn brave burgerleventje achterlaat en de eerste de beste trein opstapt. Met een open hoofd ondergaat hij waar de stroom van het leven hem meesleurt, of het nu het gebergte is of de zee. 

Apostolos Doxiadis en Christos Papadimitriou: Logicomix 


 Logicomix is een verslag het van de spirituele odyssee van filosoof Bertrand Russell; en is verweven met die van grote denkers als Frege, Hilbert, Gödel en Wittgenstein. Russells ambitieuze doel – het bepalen van onwrikbare logische grondslagen voor de wiskunde – blijft buiten bereik. Toch houdt hij koppig vast aan zijn missie, zijn epische zoektocht naar de waarheid, die hem uiteindelijk bijna tot waanzin drijft. 

Nog te lezen en te beoordelen: 


Adrian Tomine: Sleepwalk and Other Stories 
Joel Orff: Strum and Drang Great Moments in Rock 'n' Roll 
Gilbert Hernandez: Heartbreak Soup (Love and Rockets)

Enhanced by Zemanta