Franse nationale bibliotheek verwerft manuscript Casanova

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
De Nationale Bibliotheek van Frankrijk heeft een manuscript van de achttiende-eeuwse vrouwenversierder en bibliothecaris Casanova verworven.  Volgens curator Marie-Laure Prévost is het manuscript in goede staat. Het gaat om het in het Frans geschreven tekst van 3700 pagina's getiteld 'Het Verhaal van mijn leven':

"Cultiver les plaisir de mes sens fut dans toute ma vie ma principale affaire; je n’en ai jamais eu de plus importante. Me sentant né pour le sexe différent du mien, je l’ai toujours aimé, et je m’en suis fait aimer tant que j’ai pu. J’ai aussi aimé la bonne table avec transport, et passionnément tous les objets faits pour exciter la curiosité."

Citaat uit Histoire de ma vie, Giacomo Casanova, éd. Robert Laffont, 1993, t. I, vol. 1, Préface.

Een woordvoerder van de BN spreekt van de grootste aankoop in de geschiedenis van de bibliotheek. Volgens deskundigen is het het enige manuscript dat van Giacomo Casanova (1725-1798) bewaard is gebleven. De Franse regering heeft meer dan zeven miljoen euro betaald voor de handgeschreven memoires van Casanova. Dat is de hoogste prijs die ooit voor een manuscript is betaald. De onderhandelingen tussen de overheid en de Duitse uitgeversfamilie Brockhaus duurden bijna drie jaar. De memoires gaan nu integraal naar Parijs, waar ze tentoongesteld zullen worden.

De Venetiaanse bibliothecaris, wiens naam door zijn memoires synoniem is geworden met verleidingskunst, begon in 1789 aan zijn boek. Toen het in 1830 in zwaar gecensureerde vorm verscheen, veroorzaakte het een sensatie. Pas in 1962 kwam een eerste volledige editie uit. Hier kan je online "The memoirs of Jacques Casanova de Seingalt 1725-1798" lezen. Dit e-book uitgegeven onder een creative commons licentie is een zeldzame Engelse editie van 1894 in een vertaling van Arthur Machen