Bernard Dewulf wint Libris Literatuurprijs 2010

Hans Wijers maakte zopas in een rechtstreekse uitzending van het TV-programma NOVA de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2010 bekend. De prijs voor het beste literaire, verhalende Nederlandstalige proza van dit jaar gaat naar Kleine dagen van Bernard Dewulf. De auteur is alvast 50.000 euro en veel eer rijker.

 "Kleine Dagen" bundelt korte prozastukken en columns. Inspiratiebron is zijn dagelijkse omgeving: het huishouden, zijn vrouw en vooral zijn opgroeiende kinderen. Columnisten die zo openhartig en ontroerend over hun vaderschap en hun kinderen schrijven zijn op een hand te tellen. De betreurde Martin Bril deed het, maar op een lichtvoetigere wijze. Bij Dewulf voel je tussen de regels naast levensvreugde ook een mild verdriet om wat nog komen zal. Het is de attitude van de dichter die weent om bloemen in de knop gebroken. De mijmerende observator die beseft dat de dag zal komen dat de kinderen de ouders in hun grote huis zullen achter te laten met alleen maar herinneringen. De ambitie van Dewulf is geluk vastleggen, niet meer vergeten en altijd te laat te komen. "Geluk als roepnaam van een optische illusie" noemt de schrijver dat. Het levert hoogst intrigerende bespiegelingen op over bevroren momenten en stilstand. De techniek die Dewulf hanteert is die van een fotograaf, hij zoomt in op details, vergroot ze uit tot iets symbolisch. Vaak trekt hij Proustiaanse parallellen tussen heden en verleden. Zintuiglijke waarnemingen die zijn nostalgie naar zijn eigen kindertijd aanwakkeren. Zoals de geur van meccano speelgoed of het likken aan een ijsje op een eerste mooie lentedag.

Het was overigens Vlaanderen boven bij de nominaties. Liefst vier van de zes auteurs kwamen uit Vlaanderen: Tom Lanoye (Sprakeloos), Walter Van den Broeck (Terug naar Walden), Peter Terrin (De Bewaker) en Bernard Dewulf (Kleine dagen). De twee Nederlanders op de shortlist waren Mensje van Keulen (Een goed verhaal) en Marie Kessels met ‘Ruw’. Vorig jaar won Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen op een godverdomse bol de fel begeerde prijs.