Emmaüs


Emmaüs is een ontroerende Coming-of-age roman van de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco. Protagonisten zijn Bobby, Luca, 'de Pater' en de ik-verteller. Het zijn vier katholieke jongens van een jaar of zestien, zeventien die een hecht vriendengroepje vormen. Het leven is nog overzichtelijk en veelbelovend. Zo zijn de jongens er rotsvast van overtuigd dat de redding van de wereld van details afhangt, zoals altijd op tijd thuis komen voor het eten en het licht uitdoen als je een kamer verlaat. Wekelijks spelen ze muziek in de kerk. Want diepgelovig zijn ze. Met de bijbel als leiddraad zijn deze koorzangers bereid om hun naasten in nood te helpen. Als de school uit is, trekken ze naar het plaatselijke ziekenhuis waar ze de urinezakjes van doodzieke patiënten legen. Hun veilige, routineuze leven verandert echter met de komst van Andre, een enigmatisch en bijzonder aantrekkelijk meisje. Ze is het rolmodel voor vele leeftijdsgenoten, vrijgevochten en sensueel. Ze staat voor de vier aardige jongens ook symbool staat voor die 'andere wereld'. Dat is de materialistische, holle wereld van de ongelovigen en hun immorele levensstijl van decadentie en ontucht. Zoals een mot tot het vuur wordt aangetrokken, zo drentelen de jongens rond de promiscue Andre. Het begint nog redelijk onschuldig met een uit de hand lopende dansuitvoering waarin het meisje volledig uit de kleren gaat. Maar dat is slechts het begin van een dramatische escalatie van gebeurtenissen. Het uiteenspatten van hun vriendschap en het verlies van hun onschuld is de hoge prijs die ze moeten betalen voor hun nieuwsgierigheid en seksueel ontwaken.

Het uitgepuurde proza van Alessandro Baricco - in een prima vertaling van Manon Smits - verkent alle ongrijpbare stemmingen, gevoeligheden en angsten die bij het opgroeien en volwassen worden horen. Met veel empathie en een scherp oog voor detail schetst Baricco een levensecht portret van jongens die zich wanhopig aan de bijbel vastklampen voor houvast. Tegelijkertijd beseffen ze dat ze wel moeten afwijken van het rechte pad om het echte leven bij de horens te grijpen. Rode draad in deze fijngevoelige roman is de bijbelse Emmaüspassage. Pas helemaal aan het eind van de rit snapt de ik-figuur de ware betekenis van het bijbeltafereel en buigt hij deemoedig het hoofd. Moraliserende lessen hoef je bij deze Italiaanse stilist niet te verwachten. Al fleurt hij zijn verhaal wel op met genuanceerde filosofische beschouwingen over de bijwijlen dubbele katholieke moraal. Deze duik in het leven en de liefde van jonge adolescenten is bovendien een feest van herkenning. Alessandro Baricco haalt met soepele pennentrekken vergeten gevoeligheden weer op en geeft ze de heroïsche allures die ze verdienen. Het maakt van Emmaüs een sprankelende ode aan de jeugdige verwondering die nog lang blijft nazinderen.
Alessandro Baricco: Emmaüs, De Bezige Bij Amsterdam, 2010, 157 p., € 16,90 ISBN 9789023458623. Vert. van: Emmaus door Manon Smits. Distributie: WPG Uitgevers