Internet Librarian International 2011

Alle last of the famous international librarians verzamelden in London voor de dertiende editie van Internet Librarian International 2011. Er waren  bibliothecarissen uit 26 landen aanwezig -  27 als we Schotland als apart land meetellen. Het thema dit jaar was omgaan met 'the new normal'. De bibliotheek is tegenwoordig overal: "geo-located books are hanging in the trees". Klaus Tochtermann (Leibniz Information Centre for Economics, University of Kiel) illustreerde in zijn keynote treffend hoe het internet de bibliotheek van de toekomst zal vormgeven. De realiteit van het huidige economische klimaat houdt in dat het noodzakelijk is om relevante diensten te verlenen met de meest geschikte en vertrouwde instrumenten.  Het is echter ook de taak van de informatiespecialist om los van de informatie-omgeving alternatieve benaderingen te verkennen. Zelfs als je informatie buiten een traditionele bibliotheek omgeving beheert - als webdesigner, content evaluator, portal creator, systems professional of onafhankelijke onderzoeker - moet je diensten blijven aanbieden die relevant zijn en kostenefficiënt zijn. 'The new normal' gaat over partnerschappen en transparantie, over nieuwe manieren om aan kennisverspreiding te doen. Ook het toenemende belang van communicatieve vaardigheden en het openstellen van de toegang tot informatie, gegevens en kennis zijn peilers. 

In een van de presentaties van Track A - Technology Developments and Trends gaven Brian Kelly (UKOLN University of Bath) en Åke Nygren (Stockholm Public Libraries) een beeld van de nieuwste technologische trends.  "Internet is dead, welcome to the bubble, social everywhere, spreading mycelium, facing the facebook age, augmented reality, location is always on, physical is the new black." luidde de conclusie van Nygren. Er was ook een Belgische bijdrage met een presentatie van Samarcande door Alexandre Lemaire en Jean-François Füeg van het Ministerie van Cultuur van de Franstalige Gemeenschap (Department van Publieke Bibliotheken). Samarcande is een meta-union catalogus van 150 Franstalige bibliotheken met web 2.0 functionaliteiten, customisation opties en content enhancement van sociale netwerken. De catalogus bevat momenteel 2.261.633 boeken en 25.275 tijdschriften.

Verder was er zoals elk jaar veel aandacht voor de ontwikkelingen op het vlak van e-books en library websites. Er werd nogmaals op gewezen hoe belangrijk de marketing van je collecties en je dienstverlening is. Bibliothecarissen zijn van nature passief maar proactief ageren is meer dan ooit de boodschap. In 'Marketing your Resources' gaven Robin Dresel, (Public Libraries Singapore), Beatrice Pulliam (Providence College) en Jenifer Bond (Bryant University) voorbeelden van strategieën om e-resources actief te promoten, van QR codes, ebranding tot mobile technologies. Linda Vidlund en Cecilia Petersson (Uppsala University Library) toonden op overtuigende wijze hoe je met relatief makkelijk te verwezenlijken strategieën je e-book collectie kan valoriseren. Bethan Ruddock (Library & Archival Services, University of Manchester) presenteerde het veelbelovende LOCAH project: "a JISC-funded project to open up Copac and Archives Hub data as Linked Data which aims to put archival and bibliographic data at the heart of the linked Data Web." Alle presentaties van ILI11 kan je hier downloaden.