Kustonderzoek in beeld

Wery (1908):  Nieuwpoort-Bad (bron)
Mensen met interesse in de geschiedenis van het Belgische kust- en zeeonderzoek moeten zeker eens een kijkje nemen op de website Wetenschatten, vier eeuwen kustonderzoek in beeld. Dit is een mooi vormgegeven beeldbank van het VLIZ met ruim 6500 afbeeldingen. Je kan door de beeldbank bladeren op basis van publicatie, auteur van de publicatie, thema of tijdsperiode, of gericht zoeken naar beeldmateriaal via de zoekfunctie. Daarnaast bevat de website ook fiches van historische figuren uit het zeewetenschappelijk onderzoek. Hierin wordt de levensloop van de wetenschappers en het belang van hun werk voor het kust- en zeeonderzoek besproken.  Zo kan je bijvoorbeeld beelden van de Belgica expeditie naar de Zuidpool onder leiding van Adrien de Gerlache van 1897 tot 1899 opvragen.

De Belgische kust en zee werd in de afgelopen eeuwen grondig onderzocht en door de mens intens gebruikt. Tevens hebben veel Belgen belangrijk werk geleverd in het marien onderzoek en een prima historische wetenschappelijke reputatie opgebouwd. Doorheen de tijd leverde dit alles een indrukwekkend volume publicaties en documentatie op. De meeste teksten hiervan zijn vrij goed ontsloten en gekend. Maar anders is het gesteld met de vele illustraties in deze literatuur. Foto’s van de duinen, prachtige tekeningen van vissen en schelpen, de originele plannen van havenmuren en kanalen, en nog veel meer: ze dreigen verloren te gaan, omdat ze diep verborgen in boeken en rapporten nooit meer het daglicht zien. 

Het project Wetenschatten van het Vlaams Instituut voor de Zee wil dit uniek wetenschappelijk kustpatrimonium redden en de Wetenschatten-website is dan de schatkamer voor de historische illustraties, foto’s, kaarten en plannen van de eigen mariene regio, en van belangrijke zeeonderzoekers van bij ons. Alle items worden voorzien van de nodige duiding en een korte inhoudsbeschrijving. Op deze manier brengt Wetenschatten onze unieke zeedocumentatie terug boven water. Het legt de verbanden bloot tussen beeld en tekst, tussen zien en weten, tussen kijken en kennis bloot en slaat op die manier een brug tussen zeewetenschappers en het grote publiek.