Opgroeiende tieners hebben nood aan een soort van
rolmodel. Iemand die hun eigen twijfels over het milieu waarin ze opgroeien en hun plaats in de wereld opheft, of een persoon die hen kan laten zien dat er meer is in het leven dan de wijk waarin ze wonen. Zo'n rolmodel is vaak iemand die tieners mateloos bewonderen en imiteren; het kan een beroemd icoon uit de muziek- of filmwereld zijn, maar ook een klasgenoot.
In
Blauw bloed, de debuutroman van Binnert de Beaufort, wordt dergelijke idolate vriendschap tussen twee tieners verhaald. De roman speelt zich af in de betere kringen in
Den Haag. Olivier van Aldenborch is een tobbende tiener van adellijke afkomst. Zijn schoolleven zit in een dipje en door de enggeestige hokjesmentaliteit van zijn leraars en klasgenoten verzandt hij in lethargie en desinteresse. Tot een nieuwe leerling zijn aandacht trekt: Stefan von Schwenningen Schönau is zijn welluidende naam. Deze diplomatenzoon is een zelfzekere lefgozer met wie Olivier snel vriendschap sluit. Stefan laat hem van het echte leven proeven en hij voelt zich voor het eerst enigszins vrij. De invloed van Stefan wordt steeds groter en na menig samen doorgebrachte vakanties smeden ze de meest ambitieuze plannen voor de toekomst. Een getraumatiseerd meisje zal hun vriendschap en daaruit volgende vrijheidsdrang echter danig beïnvloeden.
Binnert de Beaufort is journalist voor het societyblad 'Quote' en heeft zelf ook blauw bloed door de aderen stromen. Zijn debuut is dus grotendeels autobiografisch en biedt een grappige kijk op de Nederlandse aristocratie. De opzet en structuur van de roman is megalomaan. Via een wisselend vertelperspectief en in flashbacks wordt de
coming out of age van de protagonist verteld. Als rusteloze dertiger en journalist van een societyblad, dat heel toepasselijk 'Sell' heet, kijkt hij terug op zijn vriendschap en maakt hij een eerste voorzichtige balans op van zijn opgroeien in een aristocratisch milieu en de vele sporen die dat naliet.
Blauw bloed is een uiterst veelzijdige roman. Als maatschappelijke satire refereert het aan
Martin Amis en diens weergaloze
Money, a suicide note en ook als ontwikkelingsroman moet het niet onderdoen voor klassiekers uit het genre. Binnert de Beaufort legt de lat dus erg hoog. Noblesse oblige ongetwijfeld.
Binnert De Beaufort, Blauw bloed (Prometheus Amsterdam, 2005), 306 p., € 15,95. ISBN: 9044604279