Boeken top 10 (2015)


De beste boeken van 2015


1. Joachim Meyerhoff: Wanneer wordt het weer zoals het nooit is geweest (Signatuur) 

De romanverrassing van het jaar. Grappige ontwikkelingsroman en wonderlijke familiekroniek. Nooit wordt het nog zoals voorheen. Het besef rijpt dat je het verleden moet verdichten om vrij de toekomst in te kunnen trekken. 


Na ruim twintig romans klinkt la petite musique modianesque erg vertrouwd in de oren. Een zachte melancholie verborgen in minimalistisch proza over vage herinneringen en de schaduwzijde van het leven. 

3. Richard McGuire: Hier. (Oog & Blik

Geweldige graphic novel met een concept dat staat als een huis. Aan de hand van een hoek van een woonkamer wordt de complete geschiedenis geschetst, dwars door tijd en levens. McGuire schiet een pijl door het hart van de nietsvermoedende lezer die aan zijn eigen onbeduidendheid in het hier en nu wordt herinnerd.


Monumentale biografie van the man in black en zijn danse macabre met het lot. Je hoeft geen country– fan te zijn om van dit episch aandoend levensverhaal te genieten. Om Bono te citeren: Elke man is een watje vergeleken met Johnny Cash

5. Robert Walser: De wandeling (Lebowski) 

Fraaie heruitgave van een van de bijna vergeten klassiekers uit de Duitse letterkunde. De schrijver vlucht weg van zijn schrijftafel en wandelt door het dorp en de velden, mijmerend, mismoedig en opmerkzaam voor elk detail. 

6. Martin Bons: De weg omhoog (Thomas Rap) 

Fascinerend autobiografisch relaas van de Nederlandse journalist Martin Bons over zijn beklimmingen van de Alpe d’Huez. Tijdens de 21 bochten vervlecht hij zijn leven en carrière met het fietsen en zijn ambitie om de beklimming in minder dan 1 uur te doen. Joie de vivre en liefde voor het wielrennen spatten van elke bladzijde. 


Fantasy met weerhaakjes en een intrigerende, allegorische fabel vol verwondering en weemoed omwille van een langzaam verdwijnende wereld. Kivirähk toont zich een begenadigd verhalenverteller die de lezer meermaals op het verkeerde been zet.  

8. Hans Koeleman: Het blauwe uur (Prometheus) 

Wat hardlopen in het donker kan betekenen, ervaren zeven lopers tijdens een nachtelijke duurloop. Hans Koeleman mixt de typische Hollandse nuchterheid aan de bevlogenheid en poëzie van een zoekende ziel. De evolutie van Olympisch wedstrijdloper tot struiner en levensgenieter in fraaie verhalen verpakt.

9. Julian Barnes: In ogenschouw (Atlas Contact)

Essays over kunst, luidt de weinig aanlokkelijke ondertitel maar Julian Barnes bepleit op speelse wijze zijn liefde voor Franse schilders als Courbet, Manet en Cézanne met verve. Bevlogen ode aan schilderijen en museumbezoeken. 

10. Damien Young: Filosoferen over beweging en sport (VBK Media) 

Een gezonde geest in een gezond lichaam, kregen we vroeger in het college mee. Maar hoe zit het nou met die wisselwerking tussen lichaam en geest? In dit vlot geschreven essay - uitgegeven in de reeks School of Life - onderzoekt de Australische filosoof Damien Young aan de hand van oude en moderne filosofen dit thema.