Het boek van de reis

Fragment uit de videoclip van het gelijknamige boek (You Tube)

"Hallo. Ik stel me even voor. Ik ben een boek en ik leef." Zo begint het fraai uitgegeven Het boek van de reis, een experimentele, lyrische roman over de mystieke ontdekkingsreis naar het diepste van uw ziel. De aanpak van Bernard Werber is hoogst origineel te noemen. Het boek wordt gepersonificeerd en de lezer is het hoofdpersonage van een verhaal dat nog niet (op papier) bestaat. Verwacht je aan passages die zich mijlenver boven de dampkring afspelen, over moeder aarde, het universum en de oerknal. 

In korte, poëtische fraseringen biedt Werber je op die manier een trip door je leven en bijhorende dromen aan. Of deze belofte al dan niet ingelost wordt, hangt dus in de eerste plaats van de verbeeldingskracht van de lezer zelf af. Het boek sluit een denkbeeldig contract af en stelt zich vervolgens voor als een betrouwbare vriend des levens. Wie akkoord gaat leest verder, de anderen kunnen het boek aan de kant schuiven en wachten op betere tijden, of spirituele rijpheid zo je wil.

De auteur liet zich tijdens het schrijven van zijn boek beïnvloeden door de psychedelische, symfonische rockmuziek van Pink Floyd, Mike Oldfield en Marillion. Je hoeft geen hippie te zijn om de zweverige mystiek en new age van Het boek van de reis nauw aan het hart te dragen, maar het help wel. Ook fans van de strips van Jonathan van de Zwitserse auteur Cosey zullen deze spirituele reis wel smaken.
Bernard Werber, Het boek van de reis (De Boekerij, 1998). 109 p. Oorspr. titel: Le livre du voyage