Boeken top 10 (2007)

2007 was een prima jaar voor de Nederlandstalige literatuur met een aantal knappe debuutromans (Loontjens,Erik Jan Harmens) en sterk werk van enkele vaste waarden zoals A.F. Th van der Heijden.

In Franstalig België bevestigde Amélie Nothomb haar status als schrijfster van in vitriool gedrenkt proza. Van Franse auteurs kwamen een aantal prima romans uit in Nederlandse vertaling uit: Claire Claire Castillon en Laurent Graff. Uit Engeland kwam de onweerstaanbaar humoristische Nick Hornby met een vreemde adolescentenroman op de proppen (Slam)


1. Jannah Loontjes - Veel geluk
Sprankelende debuutroman van de dichteres Jannah Loontjens, over opgroeien, vrijheidsdrang en de zoektocht naar de zingeving van het leven.

2. P.F. Thomése - Vladiwostok!
Rauwe, onopgesmukte realliferoman vol seks en plat materialisme. Thomése gaat het gevecht met de leegte succesvol aan.

3. Amélie Nothomb - Dagboek van een zwaluw
Prima roman noir waarin het allerslechtste van de mens wordt bovengebracht. Nothomb grossiert daarbij weer overdadig in fraaie formuleringen en morbide gedachten.

4. Claire Castillon - Insect
In een tijdperk waarin reality tv en pulpbladen de werkelijkheid van alle glans ontdoen, biedt het bijtende, cynische proza van Castillon een sterk antidotum. Haar moeder-dochter verhalen zijn bizar, openhartig en onrustwekkend.

5. Bart Koubaa - Het gebied van Nevski
Fascinerende en intrigerende ‘cut and paste’ roman. Met zijn associatief en poëtisch proza slaagt Koubaa erin om scherts aan ernst te koppelen en dromen weer een stap dichter bij literatuur te brengen.

6. Arie Storm - de bruid en de kogel
Cocktail van angst, nostalgie en onrust. Slechts langzaam en aan het einde van deze intrigerende roman trekt het mistgordijn op.

7. Manon Uphoff - Schaduwvlammen
‘Schaduwvlammen’ bewijst dat het geheel meer is dan de som der delen. Samengebald bieden deze verhalen een fascinerende staalkaart van alle menselijke emoties, hartstochtig en sensitief en tegelijkertijd puntig en wreedaardig.

8. Laurent Graff - Gelukkige dagen
Het opmerkelijke aan Graffs proza is dat het onwaarschijnlijke aannemelijk gemaakt wordt. Zijn voortkabbelende proza heeft hetzelfde effect als een in het water gegooide steen, met steeds groter worden kringen die de absurditeit van het leven omcirkelen.

9. Arthur Japin - De overgave
Knap staaltje van Japins kunst om historische feiten met universele gevoelens te vermengen. Zijn universum is doordrongen van tragedie en rampspoed, maar de menselijke geest excelleert niettemin aan het einde van de rit.

10. Nick Hornby - Slam
Geestige roman over tienerliefde, typisch Britse 'lad' literature, lichtvoetig en beklijvend.

Voorbije jaren:

Boeken top 10 (2006)
Boeken top 10 (2005)